Een verkeersongeluk met whiplash tot gevolg: het overkomt tienduizenden Nederlanders per jaar. Zo’n whiplash veroorzaakt letselschade. Denk aan lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid en concentratieproblemen. Hoe kunt u deze schade na een ongeval verhalen? In dit artikel leggen we het stap voor stap uit.
Een knal van achteren
Stel, na het werk rijdt u in uw auto terug naar huis. Bij een kruispunt remt u rustig af voor het stoplicht maar een achterligger knalt met 30 kilometer per uur tegen uw achterbumper. Uw hoofd schiet naar voren en vervolgens weer naar achteren.
Aanvankelijk denkt u met de schrik vrijgekomen te zijn, maar de dagen erna krijgt u nek- en hoofdpijn. Slapen gaat slecht en concentreren op het werk wil ook niet lukken. U gaat te rade bij artsen en fysiotherapeuten. Zij concluderen dat uw klachten passen bij de diagnose whiplash. Wat nu?
Letselschade bij een whiplash
Een whiplash kan allerlei lichamelijke en psychische problemen veroorzaken. Naast pijnklachten en concentratieproblemen hebben slachtoffers vaak last van slapeloosheid, lusteloosheid en geheugenproblemen. En dat kan een flinke impact hebben op uw leven. Maakt u kosten die niet worden vergoed? Kunt u uw werk niet meer (goed) doen? Of lijdt u psychisch onder de gevolgen? Dan heeft u waarschijnlijk recht op een schadevergoeding.
Aansprakelijkheid bij aanrijding van achteren
Bij het verhalen van schade na een verkeersongeval, is het belangrijk om te bepalen wie er aansprakelijk is. Diegene betaalt namelijk de schade van het slachtoffer. Een whiplash ontstaat in de meeste gevallen (maar niet altijd) door een aanrijding van achteren. Bij dit soort kop-staartbotsingen is de achterste bestuurder – die te weinig afstand heeft gehouden op zijn voorligger – doorgaans de veroorzaker. En dus aansprakelijk.
Letselschade verhalen na een verkeersongeval: stappenplan
Wat moet u doen als u een whiplash hebt opgelopen na een aanrijding van achteren? Het hele proces in 5 stappen:
Stap 1: snel handelen na het ongeluk
We gaan even terug naar de situatie van het ongeluk. U heeft net een aanrijding gehad bij het stoplicht en stapt uit de auto om te kijken wat de schade is. De bestuurder van de achterliggende auto is ook uitgestapt. Er zijn nu een paar dingen die u moet doen:
- Schakel de politie in zodat er een proces-verbaal wordt opgesteld.
- Maak foto’s van de situatie en de schade aan de voertuigen, want die kunnen later als bewijs dienen.
- Leg de verhalen en contactgegevens van eventuele getuigen vast.
- Vul het Europees Schadeformulier (of de app van Mobielschademelden.nl) in.
Stap 2: ga naar een dokter
Bezoek snel na het ongeluk een dokter. Een arts kan u niet alleen helpen met de juiste medische hulp, maar hij houdt ook een dossier bij. Vertel uw arts daarom dat u betrokken bent geweest bij een ongeval en welke klachten u sindsdien ervaart. Ook dit is weer belangrijk als bewijs dat uw klachten zijn ontstaan na de aanrijding.
Belangrijk om te weten: pas als u weer helemaal bent hersteld, of als is vastgesteld dat u blijvend last houdt van uw letsel, kan er worden berekend op hoeveel schadevergoeding u precies recht heeft.
Stap 3: schakel een letselschadeadvocaat in
Het verhalen van letselschade is soms best ingewikkeld, helemaal bij een whiplash. Het is namelijk een lastige aandoening om te bewijzen. Een letselschadeadvocaat helpt u bij het aansprakelijk stellen van de tegenpartij, het inventariseren van de schade, het verzamelen van de noodzakelijke medische bewijzen en het contact met (de verzekeraar van) de tegenpartij. Kortom: een letselschadeadvocaat brengt niet alleen de nodige expertise in, maar neemt u ook een hoop zorgen uit handen.
Wees gerust: advocaatkosten komen doorgaans voor rekening van de tegenpartij. Staat de aansprakelijkheid van de tegenpartij vast? Dan vergoedt de verzekeraar uw schade, waaronder de advocaatkosten.
Lees meer over het verloop van een letselschadezaak.
Stap 4: houd alle onkosten goed bij
U kunt alle kosten die u maakt door het ongeval verhalen op de aansprakelijke partij. Denk aan reiskosten, kosten voor een huishoudelijke hulp, medische kosten en verlies aan inkomsten. Houd al die uitgaven nauwkeurig bij en bewaar de bonnetjes. Alleen zo kan uw totale schade goed in kaart worden gebracht.
Stap 5: vaststellingsovereenkomst tekenen
Als de totale schade is vastgesteld en u het met de tegenpartij eens bent geworden over de hoogte van de schadevergoeding, dan wordt er een vaststellingsovereenkomst opgesteld. Daarin staat hoeveel geld u krijgt. Komen u en de aansprakelijke tegenpartij niet tot een akkoord? Dan kunt u naar de rechter stappen. Uw letselschadeadvocaat staat u bij. In de meeste gevallen dient dan de tegenpartij de proceskosten voor haar rekening te nemen.
Heeft u een whiplash of andere lichamelijke klachten na een verkeersongeval? De advocaten van Letsel Lawyers kijken graag voor u of u recht heeft op een schadevergoeding. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.