Waarom een letselschadeadvocaat?
Bent u slachtoffer van een ongeval, dan vindt u op internet talloze bedrijven die u willen helpen. Bij veel van deze partijen werken geen advocaten, maar juristen. Bijvoorbeeld bij rechtsbijstandverzekeraars en letselschadekantoren.
Voordat u een keuze maakt, is het belangrijk om te weten wat het verschil is tussen een letselschadeadvocaat en een jurist.
Dit zijn de drie belangrijkste verschillen:
1. Een advocaat kan altijd naar de rechter stappen
In letselschadezaken is het soms noodzakelijk om een procedure bij de rechter te starten. Bijvoorbeeld als er discussie blijft bestaan over de aansprakelijkheid, als de onderhandelingen zijn vastgelopen of als er een schadevergoeding moet worden afgedwongen.
De mogelijkheid om naar de rechter te stappen kan dan ook van groot (strategisch) belang zijn bij de afwikkeling van uw letselschade. Bovendien kan het voorkomen dat uw zaak te lang blijft voortslepen.
Een groot nadeel van juristen van rechtsbijstandverzekeraars en letselkantoren: ze zijn niet bevoegd om zo’n procedure bij de rechter te beginnen als dat nodig is voor uw zaak.
Ze moeten uw dossier dan uit handen geven aan een letselschadeadvocaat die daartoe wél bevoegd is. Dat willen ze zoveel mogelijk voorkomen. Het kost ze namelijk geld én ze verdienen zelf niks meer aan uw zaak.
Dit leidt er in de praktijk geregeld toe dat ze u aanraden om de aangeboden schadevergoeding van de verzekeraar maar te accepteren. Terwijl dat bedrag in veel gevallen lager is dan waar u eigenlijk recht op heeft.
Waarom zou u met minder genoegen nemen dan met een letselschadeadvocaat?
2. De kwaliteit van de dienstverlening is gewaarborgd
Bij advocaten wordt de kwaliteit van de dienstverlening gewaarborgd. Iedere advocaat, dus ook een letselschadeadvocaat, is namelijk verplicht om jaarlijks veel geld en tijd te investeren in zijn permanente opleiding. Hierdoor blijft alle kennis up-to-date.
Een letselschadeadvocaat die lid is van specialistenvereniging LSA (zoals Fabian David en Marloes Hulstein van Letsel Lawyers) heeft bovendien aan de Grotius Academie een specialisatieopleiding Personenschade afgerond.
De LSA legt strenge kwaliteitseisen op aan letselschadeadvocaten. Die komen bovenop de eisen van de Nederlandse Orde van Advocaten waar íedere advocaat aan moet voldoen.
Een LSA-advocaat heeft, vergeleken met een jurist, dus verreweg de meeste kennis en ervaring met procederen én het zorgvuldig afhandelen van letselschadezaken. Daardoor kan hij een letselschadeslachtoffer optimaal bijstaan.
3. Gesubsidieerde rechtsbijstand voor u aanvragen
Ook op financieel vlak is er voor u een belangrijk verschil tussen letselschadeadvocaten en andere rechtsbijstandverleners. Een advocaat kan namelijk gefinancierde rechtsbijstand (een ‘toevoeging’) voor u aanvragen. Een jurist bij een letselschadekantoor of rechtsbijstandverzekeraar kan dat niet.
Vraag vandaag nog GRATIS advies aan.
We zullen zo spoedig mogelijk telefonisch of via de e-mail contact met u op nemen.