fbpx
Bouwsteiger

Enkele herkenbare voorbeelden uit onze letselschadepraktijk

Letselschade die te verhalen is op de veroorzaker van de schade, is er in alle soorten, maten en bedragen. Van bakkersastma tot whiplash en van medische fout tot mishandeling. Sommige letselschadeoorzaken komen veel vaker voor dan andere. In dit artikel bespreken wij vijf voorbeelden die wij vaak terugzien in onze praktijk: whiplash door kop-staartbotsing, val van ladder of steiger, struikelen over uitstekende stoeptegel, hondenbeet en natrappen tijdens een voetbalwedstrijd.

Whiplash door kop-staartbotsing

Een verkeersongeluk zit in een klein hoekje, maar kan grote gevolgen hebben. Knalt iemand – en dat hoeft niet eens hard te zijn – achterop uw auto, dan kunt u daarbij een whiplash oplopen. Het overkomt jaarlijks tienduizenden Nederlanders. Een whiplash kan zich uiten in onder meer nek- en hoofdpijn, duizeligheid en concentratieproblemen.

Aansprakelijkheid bij een whiplash

Een whiplash ontstaat bijna altijd door een kop-staartbotsing, waarbij de achterste bestuurder te weinig afstand heeft gehouden. Als veroorzakende partij is hij daarom aansprakelijk voor uw letselschade.

Val van ladder of steiger

Vallen van een ladder of steiger is een veelvoorkomende vorm van een bedrijfsongeval. Mogelijk werd u afgeleid, stond de steiger niet op de rem dan wel de ladder niet goed vast, zaten planken of treden los, of struikelde u over rondslingerend gereedschap.

Aansprakelijkheid bij val van ladder of steiger

In haast alle gevallen is uw werkgever of – als u zzp’er bent – uw opdrachtgever aansprakelijk voor uw schade. Omdat die een zorgplicht heeft, moet hij onder andere veiligheidsmaatregelen nemen, toezien op het naleven van die maatregelen, u goed voorlichten over veilig werken én controleren of het werk wordt gedaan volgens de voorschriften. De schending van de zorgplicht wordt bijna altijd door de rechter aangenomen, tenzij u als zzp’er roekeloos of opzettelijk heeft gehandeld. Als de schending wordt aangenomen is uw werk- of opdrachtgever aansprakelijk. En kunt u uw schade op hem of zijn verzekeraar verhalen.

Struikelen over uitstekende stoeptegel

In Nederland kunnen we over het algemeen rekenen op een uitstekend wegdek. Toch kan het weleens gebeuren dat er ergens een stoeptegel uitsteekt, gat in het asfalt zit of straatsteen loszit. Valt u daardoor? Dan kan de wegbeheerder (in de bebouwde kom doorgaans de gemeente) aansprakelijk worden gesteld voor uw letselschade.

Aansprakelijkheid bij struikelen over uitstekende stoeptegel

Het met succes aansprakelijk stellen van een wegbeheerder is niet altijd even gemakkelijk. Zo ontbreekt bijvoorbeeld aansprakelijkheid als hij niet op de hoogte had kunnen zijn van de defecte weg of stoep, dan wel wanneer herstel van het defect niet eerder mogelijk was. Bovendien worden voetgangers geacht in zekere mate zelf op te letten waar ze lopen. Vaak wordt daarbij gekeken naar het hoogteverschil tussen de uitstekende stoeptegel en het trottoir: als vuistregel geldt dat de opletplicht geldt voor verschillen tot maximaal 3 centimeter. Door deze combinatie van factoren wordt aansprakelijkheid van de wegbeheerder niet zo vaak aangenomen.

Hond bijt man

Hondenbeet

Gelukkig zijn de meeste honden poeslief. Want áls een hond iemand bijt, kan dat ernstig letsel veroorzaken. Naast het directe letsel valt te denken aan zichtbare littekens en blijvende angst voor honden.

Aansprakelijkheid bij een hondenbeet

In het Burgerlijk Wetboek is opgenomen dat de bezitter aansprakelijk is voor alle schade die het dier veroorzaakt. De hondenbezitter hoeft geen schuld te hebben aan de hondenbeet. Wel moet uw letselschade voortkomen uit de ‘eigen energie’ van het dier. Daar is in veruit de meeste gevallen sprake van. Als het slachtoffer de hond heeft uitgedaagd, de (politie)hond een terecht commando van zijn begeleider uitvoerde of de hond zijn baasje verdedigde, is de bezitter van de hond mogelijk niet aansprakelijk.

Voetbal sliding

Natrappen tijdens een voetbalwedstrijd

Hoewel voetbal geen echte contactsport is, ontstaan jaarlijks tienduizenden blessures als gevolg van grove overtredingen. Een bijzondere overtreding is het zogeheten ‘natrappen’, oftewel opzettelijk de tegenstander schoppen wanneer de bal al weg is.

Aansprakelijkheid bij natrappen

Een overtreding an sich leidt niet per se tot aansprakelijkheid voor letselschade die als gevolg van de overtreding is ontstaan. Pas als er sprake is van een overtreding van de spelregels én van wat voetballers van elkaar mogen verwachten, kan er aansprakelijkheid zijn. Een ongelukkig getimede sliding maakt iemand niet per se aansprakelijk. Zelfs niet als dit uiteindelijk resulteert in een geamputeerd been, zoals het geval was in een uitspraak van de Rechtbank Noord-Nederland van 11 maart 2016. Bij natrappen wordt aansprakelijkheid veel sneller aangenomen. Wegens een combinatie van opzettelijkheid en afwezigheid van balbezit is namelijk niet snel sprake van ‘normale en geoorloofde risico’s’.

Een letselschadeadvocaat voor uw letselschade

Bent u slachtoffer van een ongeval en wilt u een schadevergoeding van de veroorzakende partij eisen? Het verhalen van letselschade is specialistisch juridisch en financieel werk. Zo moet bijvoorbeeld de schade worden geïnventariseerd en dienen de bewijzen te worden verzameld. Onder meer de Consumentenbond en Slachtofferhulp Nederland raden daarom aan om een gespecialiseerde advocaat in de arm te nemen en niet zomaar een jurist.

Een schadevergoeding eisen voor al uw schade? De gespecialiseerde letselschadeadvocaten Fabian David en Marloes Hulstein van Letsel Lawyers in Eindhoven regelen het graag voor u. Meestal kunnen wij dit kosteloos doen omdat de (verzekeraar van de) tegenpartij de advocaatkosten moet vergoeden. Bel ons op 040 – 24 05 900 of vul het contactformulier in voor gratis advies over uw mogelijkheden en kansen.

Vraag vandaag nog GRATIS advies aan.

We zullen zo spoedig mogelijk telefonisch of via de e-mail contact met u op nemen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *