fbpx

Het verschil tussen een advocaat en een jurist

Een advocaat is een jurist, maar een jurist is niet per se een advocaat. Een jurist is iemand die zich bezighoudt met het recht. Het is geen beschermde titel, dus iedereen mag zich jurist noemen. In de praktijk zal de jurist in kwestie een opleiding rechten (HBO of universitair) hebben afgerond. Wie een universitaire studie rechten heeft afgerond, mag de beschermde titel meester in de rechten gebruiken. 

Opleidingen en strenge eisen

Een meester in de rechten is nog geen advocaat. Daarvoor moet iemand, terwijl hij verbonden is aan een advocatenkantoor, de driejarige Beroepsopleiding Advocatuur afronden. Ook de titel advocaat is beschermd. Die mag alleen worden gevoerd als iemand voldoet aan alle eisen van de Nederlandse Orde van Advocaten. 

 Deze beroepsvereniging controleert of advocaten zich houden aan de strenge regels in de Advocatenwet en de Gedragsregels Advocatuur. Bovendien zijn advocaten verplicht om ieder jaar veel geld en tijd te investeren in hun permanente opleiding.

Garantie op kwaliteit

Belangrijk voor u om te weten: omdat advocaten moeten voldoen aan talloze eisen én ze streng worden gecontroleerd, heeft u bij een advocaat meer garantie op kwaliteit dan bij een jurist van een rechtsbijstandverzekeraar of letselschadekantoor.

De letselschadeadvocaten Fabian David en Marloes Hulstein van Letsel Lawyers zijn bovendien lid van specialisatievereniging LSA (Letselschade Advocaten). Voor LSA-advocaten gelden de hoogst mogelijke kwaliteitseisen.

Een jurist kan niet altijd naar de rechter stappen

Een advocaat kan altijd een procedure bij de rechtbank beginnen, een jurist niet. In letselschadezaken kan zo’n procedure onder meer nodig zijn als u en de tegenpartij een meningsverschil hebben over de aansprakelijkheid. Of als u een schadevergoeding moet afdwingen. Naar de rechter stappen kan dan ook van groot (strategisch) belang zijn in uw zaak.

Een jurist van een rechtsbijstandverzekeraar of letselkantoor zal uw dossier in zo’n geval uit handen moeten geven aan een advocaat. Dat doen ze niet graag, omdat het ze geld kost en ze zelf niks meer verdienen. Daarom adviseren ze vaak om de aangeboden schadevergoeding maar te accepteren. Terwijl u als slachtoffer eigenlijk recht heeft op méér.

Klik hier om meer te lezen over de voordelen van een letselschadeadvocaat ten opzichte van een jurist.

Vraag vandaag nog GRATIS advies aan.

We zullen zo spoedig mogelijk telefonisch of via de e-mail contact met u op nemen.

Chat
1
Close chat
Hallo! Bedankt voor uw bezoek. Druk op Start om een gesprek met ons aan te gaan

Start