fbpx
Droevig meisje op zwarte achtergrond

Wat is overlijdensschade en wanneer wordt het vergoed?

Overlijdt er een dierbare als gevolg van een ongeval, dan kan niets dat verlies goedmaken. Overlijdensschade is dan niet meer dan een bescheiden pleister op de wonde. Wat is overlijdensschade precies? Wanneer kunt u er een vergoeding voor krijgen? En hoe wordt de hoogte van de schade vastgesteld? 

Wat is overlijdensschade?

Bij een overlijden zijn de emotionele gevolgen voor nabestaanden vaak gigantisch. Maar ook de financiële consequenties kunnen flink zijn. Gelukkig kunnen nabestaanden in Nederland financiële schade die het gevolg is van een sterfgeval claimen bij degene die het overlijden veroorzaakt heeft. Deze schade noemen we overlijdensschade.

Wanneer wordt overlijdensschade uitgekeerd?

Overlijdensschade kan worden geclaimd wanneer een ander aansprakelijk is voor het overlijden van het slachtoffer. Dat kan gebeuren door onder andere een verkeersongeval, medische fout of misdrijf. Gaat het bijvoorbeeld om een ongeval op de werkvloer of in het verkeer, dan wordt de schadevergoeding doorgaans uitgekeerd door de verzekeraar van de veroorzaker.

Deze personen kunnen overlijdensschade claimen

Alleen mensen die dichtbij de overledene staan, hebben recht op overlijdensschade. Dat zijn bijvoorbeeld de partner en kinderen, maar in bepaalde gevallen ook andere familieleden of huisgenoten. Daarbij moet er sprake zijn van een zekere financiële afhankelijkheid van de overledene. Ex-partners die voortaan geen partneralimentatie meer ontvangen en werkgevers die minder omzet draaien door het sterfgeval hebben geen recht op overlijdensschade.

zonsopkomst in de herfst

De hoogte van het schadebedrag

Hoe hoog het schadebedrag van de overlijdensschade (de ‘behoeftigheid’) is, hangt af van de financiële behoefte van de nabestaanden. Primair geldt daarbij dat de nabestaanden dezelfde levensstandaard houden die ze hadden voorafgaand aan het overlijden. Voor iedere nabestaande wordt berekend hoe hoog de ‘behoefte’ is en welke schadeposten vergoed kunnen worden.

Het uitrekenen van het overlijdensschadebedrag is enorm ingewikkeld. Zo wordt het gezinsinkomen bijvoorbeeld volgens een bepaald systeem toebedeeld aan de individuele gezinsleden. Ook wordt onderzocht of het inkomen van de overledene spoedig hoger zou zijn geweest (bijvoorbeeld door een promotie). En of er aspecten zijn die de overlijdensschade verminderen, zoals een uitkering vanuit de Algemene Nabestaandenwet of voor een levensverzekering.

Wegens de complexiteit van het uitrekenen van overlijdensschade is het aan te raden een gespecialiseerde letselschadeadvocaat in te schakelen.

Ook affectieschade valt onder overlijdensschade

Sinds 1 januari 2019 valt ook zogeheten ‘affectieschade’ onder overlijdensschade die nabestaanden kunnen claimen bij de veroorzaker van het ongeval. Affectieschade, een vorm van smartengeld, is een compensatie voor het verdriet van de nabestaanden. Een vergoeding van deze immateriële schade neemt het leed niet weg, maar kan door de erkenning en genoegdoening die eruit volgen wel helpen bij de verwerking. Ouders, kinderen, partners met een duurzaam gemeenschappelijk huishouden en pleeg- of grootouders die duurzaam voor een kind zorgen, kunnen een vergoeding voor affectieschade krijgen.

Een letselschadeadvocaat voor uw overlijdensschade

Bent u nabestaande van een slachtoffer van een dodelijk ongeval en wilt u een vergoeding voor uw overlijdensschade? Het verhalen van overlijdensschade is ingewikkelde juridische en financiële materie. Het verdient daarom aanbeveling een gespecialiseerde letselschadeadvocaat in te schakelen en niet zomaar een jurist.

Een schadevergoeding eisen voor uw overlijdensschade? De gespecialiseerde letselschadeadvocaten Fabian David en Marloes Hulstein van Letsel Lawyers in Eindhoven regelen het graag voor u. Bel ons op 040 – 24 05 900 of vul het contactformulier in voor gratis advies over uw mogelijkheden en kansen.

Vraag vandaag nog GRATIS advies aan.

We zullen zo spoedig mogelijk telefonisch of via de e-mail contact met u op nemen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *