fbpx

Ongeval op de bouwplaats: kan ik als zzp’er schadevergoeding krijgen?

Krijgt u als zzp’er in de bouw een ongeluk, dan is dat vaak een persoonlijk drama. Helemaal wanneer u ernstig gewond raakt of een tijd niet kunt werken. Gelukkig kunnen zzp’ers in de meeste gevallen een schadevergoeding krijgen van (de verzekeraar van) hun opdrachtgever. Maar wanneer precies? En welke schade krijgt u allemaal vergoed?

Zzp’ers op de bouwplaats

Metselaars, stukadoors, betonstaalvlechters, timmermannen: van alle mensen in de bouw is ongeveer een kwart zzp’er. Door het werken met gevaarlijke stoffen en machines, zware materialen en op grote hoogten is werken in de bouw bovengemiddeld gevaarlijk. Door het stijgende aantal zzp’ers is het aantal ongevallen op bouwplaatsen bovendien toegenomen de laatste jaren, zo concludeert de Inspectie SZW.

Wie is er aansprakelijk bij een ongeluk?

Stel, u krijgt als zzp’er een arbeidsongeval op de bouwplaats. Wie is er dan aansprakelijk? Is het slachtoffer in loondienst, dan is de werkgever door zijn zorgplicht in principe aansprakelijk. Maar hoe zit dit in de bouw, waar het een mengelmoes is van aannemers, onderaannemers en zelfstandigen?

Zorgplicht van uw opdrachtgever

Sinds een belangrijk arrest van de Hoge Raad uit 2012 vallen zzp’ers die een ongeluk hebben gekregen onder de zorgplicht van de opdrachtgevers. Net zoals dus het geval is in de verhouding tussen werknemers en werkgevers. De zorgplicht houdt in dat uw opdrachtgever:

  1. Alle noodzakelijke veiligheidsmaatregelen moet nemen.
  2. Moet toezien op het naleven van die veiligheidsmaatregelen en het werk moet staken bij tekortkomingen.
  3. U goed moet voorlichten over hoe u uw werk veilig moet uitvoeren.
  4. Dient te controleren of het werk wordt gedaan volgens de voorschriften.

Opdrachtgever aansprakelijk bij niet voldoen zorgplicht

Heeft uw opdrachtgever de zorgplicht niet (voldoende) in acht genomen? Dan is hij aansprakelijk voor de schade die u lijdt na een arbeidsongeval. De schending van de zorgplicht wordt eigenlijk altijd door de rechter aangenomen, tenzij u als zzp’er roekeloos of opzettelijk heeft gehandeld.

Roekeloos of opzet: opdrachtgever niet aansprakelijk

Kan uw opdrachtgever echter aantonen dat aan alle voorwaarden van de zorgplicht zijn voldaan? En dat het ongeval op de bouw komt door uw roekeloze werkwijze of opzet? Dan is hij niet aansprakelijk voor uw schade. In de praktijk blijkt het heel moeilijk voor opdrachtgevers (en werkgevers) om dit te bewijzen. In zo’n negen van de tien gevallen wordt de schadevergoeding toegewezen aan de zzp’er (of werknemer).

Wanneer is een bedrijf een opdrachtgever?

Niet iedere zzp’er kan altijd de schade van een ongeval in de bouw verhalen op zijn opdrachtgever. Bent u bijvoorbeeld freelance installatiemonteur, wordt u ingehuurd door een advocatenkantoor en krijgt u een ongeluk? Dan kunt u de schade niet op hen verhalen. Voorwaarde is namelijk dat u als zzp’er werk uitvoert dat ook door werknemers van het opdrachtgevende bedrijf uitgeoefend hadden kunnen worden. Bovendien moet de opdrachtgever invloed kunnen uitoefenen op de werkomstandigheden van de zzp’er. Een advocaat kan geen cv-ketel vervangen en kan u ook niet instrueren hoe (veilig) u uw werk moet doen.

Waar kunt u als zzp’er schadevergoeding voor krijgen?

In principe kunt u na een arbeidsongeval ál uw schade vergoed krijgen van (de verzekeraar van) uw opdrachtgever: zowel materiële schade als immateriële schade. Inkomensverlies is meestal de grootste kostenpost, aangezien zelfstandigen zonder personeel vaak een tijdlang niet kunnen werken. Daarnaast kunt u denken aan vergoeding van kosten voor bijvoorbeeld medische behandelingen, transport, aangeschafte hulpmiddelen, een huishoudelijke hulp en uw advocaat. Ook kunt u ‘smartengeld’ krijgen, oftewel een vergoeding voor uw psychische schade.

Afhandeling van uw zaak door een letselschadeadvocaat

Heeft u letselschade door een ongeval op de bouwplaats, dan is het essentieel dat u een letselschadeadvocaat in de arm neemt. Een advocaat stelt voor u de tegenpartij aansprakelijk, inventariseert de schade, legt een dossier aan met alle medische bewijzen die nodig zijn en communiceert met (de verzekeraar van) uw opdrachtgever.

In dit artikel leest u meer over het verloop van een letselschadezaak. De advocaten van Letsel Lawyers informeren u vooraf duidelijk over de juridische kosten, die bij het leeuwendeel van de ongevallen op een bouwplaats dus uiteindelijk nihil zijn.

Energie voor uw eigen herstel

Het afwikkelen van letselschade is een lang en ingewikkeld proces. U heeft er waarschijnlijk voor het eerst mee te maken, de verzekeraar van uw opdrachtgever dagelijks. Een goede advocaat heeft niet alleen de kennis en ervaring om zo’n zaak tegen een professionele partij tot het gewenste einde te brengen. Ook neemt hij of zij u veel tijd en energie uit handen. Want die steekt u liever in uw herstel, toch?

De ervaren letselschadeadvocaten van Letsel Lawyers

Mr. Fabian David en mr. Marloes Hulstein van advocatenkantoor Letsel Lawyers uit Eindhoven hebben gezamenlijk ruim 25 jaar ervaring in de letselschadepraktijk. Inmiddels hebben ze talloze slachtoffers van ongevallen geholpen om al hun kosten vergoed te krijgen.

Vrijblijvend gesprek

Neem gerust contact met ons op voor een gratis en vrijblijvend eerste gesprek. We kijken dan met u naar de mogelijkheden en kansen voor een schadevergoeding en informeren u uitgebreid over het eventuele verdere verloop van de zaak.

Vraag vandaag nog GRATIS advies aan.

We zullen zo spoedig mogelijk telefonisch of via de e-mail contact met u op nemen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

1 reactie op “Ongeval op de bouwplaats: kan ik als zzp’er schadevergoeding krijgen?”

  1. Hoi ik ben Adam ,ik heb ongeval gehaad op bouw.
    Ik ben zzp ik heb problem met rug, nu moet ik gorset gebruiken, ik weet niet wat verder of ik kan terug naar werk of niet. Wat moet ik nu doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *