fbpx

Letselschade na een verkeersongeval: het antwoord op 6 veelgestelde vragen

Heeft u letselschade na een verkeersongeval? Dan is de kans groot dat u die schade wilt verhalen op de tegenpartij. Maar hoe gaat dat precies? En kunt u het zelf of heeft u een letselschadeadvocaat nodig? In dit artikel het antwoord op 6 veelgestelde vragen over letselschade na een verkeersongeval.

1. Wie is aansprakelijk bij een verkeersongeval?

Bij het verhalen van letselschade na een ongeluk in het verkeer is het belangrijk om te bepalen welke verkeersdeelnemer aansprakelijk is. Nu denkt u misschien: de persoon die het ongeluk veroorzaakt, betaalt alle schade. Het ligt iets genuanceerder.

In Nederland worden zogenoemde zwakke verkeersdeelnemers, te weten fietsers en voetgangers, extra beschermd. Ze zijn namelijk kwetsbaarder bij ongevallen met sterke verkeersdeelnemers, zoals auto’s, scooters, motoren en bromfietsen.

Ongeluk tussen twee sterke verkeersdeelnemers

Bij een ongeluk tussen twee motorrijtuigen wordt er gekeken wie het ongeval heeft veroorzaakt. Deze partij is namelijk aansprakelijk. Heeft de andere verkeersdeelnemer ook een verkeersfout gemaakt? Dan kan het zijn dat een deel van zijn schade voor eigen rekening blijft. Is er sprake van een kop-staartbotsing? Dan is de achterste bestuurder – die te weinig afstand heeft gehouden op zijn voorligger – meestal de veroorzaker van het ongeval en dus aansprakelijk.

Kop-staartbotsingen kunnen een whiplash veroorzaken. Lees er meer over: Whiplash na een verkeersongeval: zo verhaalt u de schade

Een ongeluk tussen een zwakke en een sterke verkeersdeelnemer

Als een sterke verkeersdeelnemer een fietser of voetganger aanrijdt, dan krijgt de fietser of voetganger sowieso 50 procent van zijn schade vergoedt, zelfs als hij een verkeersfout heeft gemaakt of het ongeval zelf heeft veroorzaakt. Dit heet de 50 procentregel. Bij jonge verkeersdeelnemers gaat het nog wat verder: een automobilist die een voetganger of fietser van 14 jaar of jonger aanrijdt is 100 procent aansprakelijk, tenzij sprake is van overmacht. In dit artikel leest u wanneer er sprake is van overmacht en wat dit voor de aansprakelijkheid betekent. In de praktijk wordt overmacht bijna nooit aangenomen, dus zal de fietser of voetganger bijna altijd een schadevergoeding kunnen claimen.

Een ongeluk tussen twee zwakke verkeersdeelnemers

Bij letselschade na een ongeluk tussen twee zwakke verkeersdeelnemers moet de persoon die schade heeft, bewijzen dat het komt door een fout van de andere zwakke verkeersdeelnemer. Het is daarom belangrijk na een ongeluk bewijs te verzamelen en de contactgegevens van getuigen op te nemen.

2. Wat voor letselschade kan ik claimen na een verkeersongeval?

Onder letselschade valt zowel de materiële als de immateriële schade na een ongeluk. Materiële schade is onder andere: ziekenhuiskosten, reiskosten, aanpassingen aan uw woning, misgelopen inkomsten en pensioenopbouw, studievertraging en kosten voor de thuiszorg. Voor het claimen van materiële schade is het cruciaal dat u alle uitgaven goed bijhoudt en de bonnetjes bewaart. Die heeft u namelijk nodig om de hoogte van het schadebedrag te bepalen en te onderbouwen. Ze vormen uw bewijs.

Immateriële schade is de emotionele of psychische schade na een ongeval. Denk aan slapeloze nachten, angst, verdriet en pijn. De vergoeding voor immateriële schade wordt ook wel smartengeld genoemd. De hoogte van het smartengeld hangt af van de ernst van uw letsel en leed.

3. Hoe kan ik letselschade claimen na een verkeersongeval?

Een verkeersongeval is altijd schrikken. Toch is het belangrijk snel actie te ondernemen om uw schade te kunnen verhalen. Hiervoor zijn deze stappen cruciaal:

  • Schakel na het ongeluk zo snel mogelijk de politie in. De politie stelt een proces-verbaal op. Maak ook foto’s van de situatie en de schade aan de voertuigen. En leg de verhalen en contactgegevens van getuigen vast. Die foto’s en getuigenverklaringen dienen als bewijs.
  • Vul het Europees Schadeformulier in (of de app van Mobielschademelden.nl).
  • Bezoek snel na het ongeluk een (huis)arts, zodat in uw medisch dossier wordt opgenomen dat u letsel heeft opgelopen als gevolg van het ongeval. De arts kan u vervolgens de juiste behandeling bieden en eventueel doorverwijzen.
  • Schakel een letselschadeadvocaat in en laat u – kosteloos – adviseren over de mogelijkheden om uw schade vergoed te krijgen.

4. Welke verzekeringen spelen een rol bij letselschade?

Als letselschadeslachtoffer kunt u te maken krijgen met verschillende verzekeringen.

  • De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) is belangrijk voor ongelukken tussen twee fietsers/voetgangers.
  • De Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) komt in beeld als een motorrijtuig betrokken is geweest bij een ongeluk. Iedereen met een motorrijtuig is verplicht deze verzekering af te sluiten. Deze wet beschermt de belangen van slachtoffers van een verkeersongeval met een motorrijtuig.
  • De schadeverzekering voor inzittenden (SVI) vergoedt letselschade van de bestuurder en de passagiers, ook als het slachtoffer zelf schuld heeft aan het ongeluk.
  • Tot slot kan sprake zijn van een ongevallen inzittenden verzekering. Deze verzekering keert een som ineens uit in geval van bijvoorbeeld blijvend letsel.

5. Moet ik een letselschadeadvocaat inschakelen?

Bij het verhalen van letselschade komen best veel ingewikkelde regels en procedures kijken. Daarom is het slim om een letselschadeadvocaat in te schakelen. Dit adviseert ook de Consumentenbond. Een letselschadeadvocaat helpt u bij het aansprakelijk stellen van (de verzekeraar van) de tegenpartij, het inventariseren van de schade, de verzameling van medische bewijzen en het contact met (de verzekeraar van) de tegenpartij. Mochten er op deze vlakken discussies ontstaan met de tegenpartij of verzekeraar, dan bent u bij een letselschadeadvocaat in goede handen. Een advocaat kan ook voor u naar de rechter stappen als dat nodig is.

6. Wat kost een letselschadeadvocaat?

Maakt u zich zorgen over de kosten van een letselschadeadvocaat? Dat is niet nodig, want de advocaatkosten komen in bijna alle gevallen voor rekening van de tegenpartij. Als de aansprakelijkheid van de tegenpartij vaststaat, dan vergoedt de verzekeraar namelijk uw schade. Daaronder vallen ook de advocaatkosten. Op deze pagina leest u meer over de kosten.

Heeft u letselschade na een verkeersongeval? En heeft u vragen over de aansprakelijkheid en/of wilt u een schadevergoeding eisen? Neem dan vrijblijvend en kosteloos contact op met onze letselschadeadvocaten via het contactformulier, telefoon (040-2405900) of e-mail (info@letsel-lawyers.nl).

Vraag vandaag nog GRATIS advies aan.

We zullen zo spoedig mogelijk telefonisch of via de e-mail contact met u op nemen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

2 reacties op “Letselschade na een verkeersongeval: het antwoord op 6 veelgestelde vragen”

  1. Het klopt dat een verkeersongeval vaak letselschade teweegbrengt. Ik denk dat het belangrijk is in zo’n geval om goed vast te leggen wat er gebeurd is. Gelukkig zijner vaak genoeg getuigen die gewillig zijn om hun verklaring af te leggen.

  2. Marie de Jonge

    Bedankt voor het beantwoorden van deze veelgestelde vragen over letselschade. Vooral over het claimen had ik nog een aantal vragen. Goed om te weten dat het belangrijk is om naast de politie bellen ook snel gegevens te verzamelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *