fbpx

Letselschade: hoe wordt de schadevergoeding berekend?

Van 2.000 euro voor een licht ongeval met kneuzingen tot 250.000 euro voor een volledige dwarslaesie: de bedragen die worden vergoed bij letselschade kunnen enorm verschillen. Hoe wordt de hoogte van een letselschadevergoeding precies berekend? 

Letselschade na een ongeval

Of het nu gaat om licht of zwaar letsel en om een verkeersongeval, bedrijfsongeval of ander ongeval: een ongeluk is áltijd vervelend. Gelukkig moet de aansprakelijke partij uw letselschade vergoeden. Maar hoe hoog is uw letselschade? Dat is een moeilijke vraag, zoals we zullen uitleggen. Belangrijk om te beseffen is dat altijd wordt gekeken naar de feitelijke omstandigheden. Omdat casussen nooit precies gelijk aan elkaar zijn, gelden er ook geen vaste bedragen voor schadevergoedingen.

Factoren voor hoogte schadevergoeding

Zoals we uitleggen in ons artikel over veelvoorkomende schadeposten, zijn er tal van schadeposten die vergoed kunnen worden. Aan materiële schadeposten – zoals zorgkosten, gederfde inkomsten of een kapotte auto – kan een concreet geldbedrag worden gekoppeld. Immateriële schade, ook wel smartengeld genoemd, betreft de psychische en emotionele schade die u heeft opgelopen. Denk daarbij aan pijn, leed en gederfde levensvreugde.

Bij het vaststellen van de hoogte van de schadevergoeding worden onder meer de volgende vragen gesteld:

  • Wat is de aard van het letsel? En hoe erg is het?
  • Met welke lichamelijke beperkingen kampt het slachtoffer door het letsel?
  • In hoeverre is hij of zij arbeidsongeschikt?
  • Hoe oud is het slachtoffer?
  • Hoe lang duurt het herstel?
  • Wat is de impact op het dagelijks leven van het slachtoffer?
  • En welke gevolgen heeft het voor zijn of haar carrièreperspectief?

Vanzelfsprekend geldt dat langdurig en zwaar letsel leidt tot een (veel) hogere schadevergoeding dan licht letsel dat niet of nauwelijks behandeld hoeft te worden.

Letselschade berekenen

Hoogte schadeposten soms lastig te bepalen

Bepaalde schadeposten zoals medische kosten, reiskosten en hulp in de huishouding zijn vrij eenvoudig te berekenen door alle bonnetjes en facturen op te tellen. Andere posten zijn juist uiterst complex. Smartengeld bijvoorbeeld. Want welk bedrag doet recht aan uw pijn, leed en gederfde levensvreugde? Daarbij wordt gekeken naar onder meer de aard, ernst en duur van het leed en bedragen uit vergelijkbare rechtszaken.

Blijvend letsel

Bij blijvend letsel wordt het allemaal nog ingewikkelder. Niet alleen wordt dan namelijk de letselschade vergoed die u nu heeft, maar ook die u in toekomst nog gaat hebben. Het uitgangspunt is immers dat de aansprakelijke partij álle schade vergoedt. Toekomstige schade kan bijvoorbeeld verlies aan arbeidsvermogen en/of carrièremogelijkheden zijn, waardoor u loon, bonussen, vakantiegeld en pensioenopbouw misloopt. Soms is toekomstschade wat makkelijker te berekenen, denk aan een huishoudelijke hulp die u nodig blijft hebben.

Situatie met en zonder ongeval

Om te kijken naar de schade die door het ongeval is ontstaan, moet ook de situatie zonder ongeval worden geïnventariseerd. Het slachtoffer moet in financieel opzicht namelijk in dezelfde situatie komen als waar hij zonder ongeval in zou hebben gezeten. Daarom moet steeds een vergelijking worden gemaakt tussen de situatie met en zonder ongeval. Het verschil hiertussen bepaalt de hoogte van de schadevergoeding.

Zou iemand zonder ongeval mogelijk promotie hebben gemaakt? Aan de andere kant: misschien hadden bepaalde gezondheidsproblemen ook zonder ongeval wel tot verlies aan arbeidsvermogen geleid. Ook het bepalen van toekomstige schade is natuurlijk lastige materie, aangezien het een puur hypothetische situatie betreft.

Expertise van een letselschadeadvocaat

U ziet het: berekenen van het letselschadebedrag is bijzonder complex. Een ervaren letselschadeadvocaat heeft de vereiste juridische en financiële expertise om de schadevergoeding vast te stellen én te bewijzen. Omdat het inventariseren van de schade en het verzamelen van de (medische) bewijzen specialistisch werk is met veel ingewikkelde regels en procedures, adviseren organisaties als Slachtofferhulp Nederland en de Consumentenbond om altijd te kiezen voor een gespecialiseerde letselschadeadvocaat (en dus niet zomaar voor een jurist). Fijn om te weten: een letselschadeadvocaat kost u niets, de (verzekeraar van de) tegenpartij betaalt in de regel.

De gespecialiseerde letselschadeadvocaten van Letsel Lawyers

Bent u slachtoffer van een ongeval en zoekt u een ervaren letselschadeadvocaat? Fabian David en Marloes Hulstein van advocatenkantoor Letsel Lawyers in Eindhoven hebben opgeteld ruim 25 jaar ervaring in de letselschadeadvocatuur. Zij werken alleen voor slachtoffers en staan voor een warme, mensgerichte en eerlijke aanpak van uw zaak.

Bel ons op 040 – 24 05 900 of vul het contactformulier in voor gratis advies over uw mogelijkheden en kansen.

Vraag vandaag nog GRATIS advies aan.

We zullen zo spoedig mogelijk telefonisch of via de e-mail contact met u op nemen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *