Je ziet ze veelvuldig in het straatbeeld: e-steps, hoverboards, elektrische skateboards en monowheels. Het zijn milieuvriendelijke en praktische vervoersmiddelen, maar je mag er lang niet altijd mee de weg op. Wie dat toch doet, riskeert een inbeslagname of fikse boete. En bij een ongeval draait de aansprakelijke, onverzekerde bestuurder zelf op voor de schade. Wat zijn nu precies de regels? En hoe zit het met verzekering en aansprakelijkheid bij een ongeval?
Handig en duurzaam, maar gevaarlijk
Elektrische vervoersmiddelen zoals e-steps, hoverboards, elektrische skateboards en monowheels zijn goed voor het milieu én bijzonder praktisch voor korte afstanden. Ze kunnen de verkeersdoorstroming, luchtkwaliteit en parkeerdruk in steden enorm verbeteren. Maar het grote aantal (dodelijke) ongevallen met e-steps in het buitenland laat zien dat de e-vervoersmiddelen ook een uitdaging zijn voor de verkeersveiligheid. De bestuurder zelf is erg kwetsbaar, maar er zijn ook al voetgangers overleden door aanrijdingen met e-steps.
Wel of niet de openbare weg op?
Om die vraag te kunnen beantwoorden, moeten we een onderscheid maken in twee categorieën.
Hoverboards, e-skateboards en monowheels: sowieso niet
Consumenten kopen vaak een elektrisch vervoersmiddel zonder van tevoren na te gaan of ze ermee de openbare weg op mogen, terwijl dat in principe niet het geval is. Om precies te zijn: met een hoverboard, elektrisch skateboard en monowheel mag u sowieso nóóit aan het verkeer deelnemen. Omdat ze geen stuur of zitplaats hebben, vallen ze namelijk in geen enkele goedgekeurde categorie voertuigen.
E-steps: niet de weg op, tenzij goedgekeurd
Een e-step mag de openbare weg op als hij door het ministerie is aangewezen als bijzondere snorfiets (maximaal 25 km/u) of bijzondere bromfiets (maximaal 45 km/u) én de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) het voertuig heeft goedgekeurd. Bij welke voertuigen dat momenteel het geval is, is te vinden op de website van de RDW. De meeste e-steps die we in Nederland rond zien rijden – bijvoorbeeld van merken als Xiaomi, Phaewo en Denver – zijn echter niet goedgekeurd.
Goed om op te merken: is uw e-step goedgekeurd als bijzondere snorfiets? Dan gelden de verkeersregels voor snorfietsen. Dat kan betekenen dat u soms op de rijbaan moet rijden.
Overzicht Verbond van Verzekeraars
In dit overzicht van het Verbond van Verzekeraars vindt u welke bijzondere voertuigen momenteel zijn toegestaan, welke plichten er gelden rondom rijbewijs, kenteken en verzekering en of dat er dekking is vanuit de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP).
Boete of inbeslagname door politie
Als uw elektrische voertuig niet is goedgekeurd, kunt u hem niet verzekeren en er geen kenteken voor aanvragen. Begeeft u zich toch op de weg, dan pleegt u een strafbaar feit. Voor het rijden op een niet goedgekeurde e-step – die dus niet is verzekerd en geen kenteken heeft – kan de politie een boete van 380 euro geven óf de e-step in beslag nemen. Controle hierop heeft overigens niet de hoogste prioriteit bij de sterke arm, maar er zijn genoeg gevallen bekend van boetes en inbeslagnames.
Betrokkenheid bij ongeval
Serieuzer dan een boete of inbeslagname zijn de consequenties die een verkeersongeval kunnen hebben. Want wie onverzekerd rondrijdt en een ongeluk veroorzaakt, draait zelf op voor de kosten. In zo’n geval vergoedt het Waarborgfonds Motorverkeer de schade aan het slachtoffer van het ongeval, waarna het Waarborgfonds de kosten op u zal verhalen.
Wanneer aansprakelijk
Omdat elektrische steps mechanische aandrijving hebben, vallen ze onder de categorie motorvoertuigen. Dus gelden de regels voor aansprakelijkheid van motorvoertuigen. Wordt een fietser of voetganger aangereden door een e-step, dan krijgt hij of zij sowieso 50 procent van zijn schade vergoed – zelfs als hij een verkeersfout heeft gemaakt of het ongeval zelf heeft veroorzaakt. Bij verkeersdeelnemers van 14 jaar of jonger is een e-steprijder als sterke verkeersdeelnemer zelfs voor 100 procent aansprakelijk, tenzij sprake is van overmacht. Dit wordt echter bijna nooit aangenomen. Zeker in het geval van letselschade kan de hoogte van de schadevergoeding flink oplopen.
Lees meer over aansprakelijkheid in het verkeer in onze artikelen Letselschade na een verkeersongeval: het antwoord op 6 veelgestelde vragen en Wie is er aansprakelijk bij een ongeluk met een e-bike?.
Waarborgfonds Motorvoertuigen
Bent u aangereden door een e-step en is de bestuurder onverzekerd of doorgereden? Dan komt u in aanmerking voor een vergoeding van uw schade door het Waarborgfonds Motorvoertuigen wanneer:
- Het ongeval zich in het verkeer voordeed.
- De bestuurder (voor een deel) aansprakelijk is te stellen.
- De eigenaar van de e-step het voertuig niet heeft verzekerd en uw (letsel)schade niet kan vergoeden.
- U binnen één dag aangifte heeft gedaan als de veroorzaker is doorgereden dan wel binnen veertien dagen wanneer de veroorzaker niet verzekerd is.
- U kunt bewijzen dat uw schade is veroorzaakt door een aanrijding met een elektrische step.
Voorwaarden rijden op een e-step
Wilt u graag met een e-step de weg op en alle regels in acht nemen? Dat moet u voldoen aan deze voorwaarden:
- U moet minimaal 16 jaar oud zijn.
- De step moet zijn goedgekeurd door de RDW.
- Zorg dat u beschikt over een WA-verzekering, voertuigidentificatienummer en verzekeringsplaatje voor de step.
- Op de step dienen rode en witte/gele reflectoren te zijn bevestigd.
- Zorg voor passende verlichting als het donker is, bijvoorbeeld door lampjes op uw kleding te bevestigen.
Gaat het om een elektrische step die harder kan dan 25 km/u (en niet harder mag dan 45 km/u), dan gelden hier bovenop de volgende voorwaarden:
- Een helm is verplicht.
- U moet over een rijbewijs beschikken.
- U moet op de autoweg rijden in plaats van op het fietspad.
Letselschade door een ongeval met een e-step
Bent u slachtoffer van een ongeval dat is veroorzaakt door de bestuurder van een e-step, hoverboard, e-skateboard of monowheel en heeft u letselschade? En heeft u vragen over de aansprakelijkheid en/of wilt u een schadevergoeding eisen? Neem dan vrijblijvend contact op met de letselschadeadvocaten van Letsel Lawyers in Eindhoven via het contactformulier, telefoon (040-2405900) of e-mail (info@letsel-lawyers.nl).