Heeft u een verkeersongeval of bedrijfsongeval gehad? De kans bestaat dat u daar achteraf lichamelijk en geestelijk last van heeft. Mogelijk heeft u recht op smartengeld, oftewel een vergoeding voor immateriële schade. In dit artikel vertellen we u alles wat u moet weten over smartengeld.
Wat is smartengeld?
Stel: u heeft een verkeersongeval gehad. Uw auto is total loss, u maakt kosten voor revalidatie en loopt inkomsten mis omdat u een tijdje niet kunt werken. Dit noemen we materiële schade.
Maar daarnaast lijdt u ook psychisch onder de gevolgen van het ongeval. U bent bijvoorbeeld angstig of depressief en door de voortdurende pijn ervaart u minder levensvreugde. Dit soort emotionele en psychische schade heet immateriële schade. De schadevergoeding die u daarvoor kunt claimen heet smartengeld.
Wanneer kunt u smartengeld eisen?
U kunt smartengeld eisen als u lichamelijk of geestelijk letsel heeft opgelopen door de schuld van iemand anders. Bijvoorbeeld na een verkeersongeval, mishandeling of medische misser. En u kunt smartengeld eisen als uw eer of goede naam is aangetast door een ander. Dit gebeurt bijvoorbeeld als iemand u in een blog of artikel onterecht van iets beschuldigt en u daar reputatieschade door lijdt.
Hoe werkt het claimen van smartengeld?
Heeft u immateriële schade en wilt u smartengeld claimen? Dit is een ingewikkeld en langdurig proces, waarbij u de hulp van een letselschadeadvocaat nodig heeft. De advocaat staat u bij tijdens de hele procedure. Bijvoorbeeld door de tegenpartij aansprakelijk te stellen en te bewijzen dat uw schade écht komt door het ongeval of incident.
Uw letselschadeadvocaat onderhandelt namens u met de tegenpartij. Meestal komen zij onderling, in overleg met u, tot een overeenkomst over de hoogte van het schadebedrag. Lukt dat niet? Dan stapt u naar de rechter.
Hoe wordt de hoogte van smartengeld bepaald?
De hoogte van het smartengeldbedrag bepalen is niet zo gemakkelijk. Want welk geldbedrag doet nou recht aan uw leed? Dat is geen simpel sommetje. Uw letselschadeadvocaat kijkt bij het bepalen van het voorgestelde smartengeldbedrag naar veel verschillende factoren. Zoals: wat is de aard van uw leed? Hoe ernstig is het? Heeft u zichtbare of blijvende beperkingen? En hoe lang duurt uw herstel? Bovendien kijkt hij naar eerdere vergelijkbare rechtszaken waarbij smartengeld is uitgekeerd.
Komt uw zaak bij de rechter terecht? Net als uw eigen letselschadeadvocaat kijkt de rechter naar de aard en ernst van uw letsel én naar eerdere uitspraken in vergelijkbare zaken. Soms nemen rechters daarbij ook buitenlandse uitspraken mee.
Waarom de bedragen steeds hoger worden
In de Verenigde Staten zijn miljoenenclaims bij immateriële schade niet ongewoon. In Nederland worden dat soort bedragen niet uitgekeerd. Tot voor kort waren rechters terughoudend in het toewijzen van smartengeld. Daar begint nu verandering in te komen. De laatste jaren kennen rechters vaker smartengeld toe en de bedragen stijgen. Dit komt doordat rechters zien dat de opvatting in de samenleving over de hoogte van smartengeld is veranderd. De maatschappij staat nu positiever tegenover het vertalen van immateriële schade in een geldbedrag.
Een recente uitspraak van de rechtbank Rotterdam illustreert goed dat het bij smartengeld kan gaan om serieuze bedragen. De zaak draaide om een medische misser, waardoor een patiënt veel te laat ontdekte dat zij kanker had. De eiseres kreeg 200.000 euro smartengeld toegewezen. De rechter nam in zijn oordeel uitdrukkelijk mee dat de maatschappij de afgelopen jaren anders is gaan denken over het toekennen van smartengeld.
Wilt u meer weten over het eisen van smartengeld voor immateriële schade? Neem dan vrijblijvend en kosteloos contact op met onze letselschadeadvocaten via het contactformulier, telefoon (040-2405900) of e-mail (info@letsel-lawyers.nl).