fbpx

5 veelvoorkomende ongevallen door dieren

Dieren kunnen – letterlijk en figuurlijk – onverwachts uit de hoek komen. Een paard, hond, kat, hert of welk dier dan ook kan door onberekenbaar gedrag een ongeluk veroorzaken waardoor u letsel oploopt. In dit artikel geven we 5 voorbeelden van veelvoorkomende ongevallen veroorzaakt door dieren. Ook leggen we uit wie er aansprakelijk is en welke vervolgstappen u kunt nemen om een schadevergoeding te claimen.

Voorbeelden van ongevallen veroorzaakt door dieren

1. Aanval van een hond waarbij u gebeten wordt of valt. Dit kan leiden tot ernstige bijtwonden (bij kinderen gebeurt dit vaak in het gezicht), waardoor chirurgische ingrepen nodig zijn. Een val kan onder meer leiden tot botbreuken, vooral bij ouderen.

2. Een verkeersongeval veroorzaakt door een dier dat ineens de weg op rent. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot een aanrijding met letsel of botbreuken door een val van de fiets, scooter of motor.

3. Een val van een paard. Bij het bestijgen van het paard of tijdens het paardrijden kan het paard een onverwachte beweging maken waardoor u ten val komt. Gezien de de omvang en de kracht van paarden, kan dit ernstig letsel tot gevolg hebben.

4. Een trap van een paard. Paarden zijn enorm sterk en een trap van een paard kan leiden tot zwaar letsel, levenslange littekens en mogelijk zelfs blijvende invaliditeit.

5. Beet van een konijn. Het zijn vaak kinderen die door een konijn gebeten worden. Met diens sterke tanden kan het konijn een nare wond, een litteken en blijvende angst voor dieren veroorzaken.

Letselschade wegens ongeval door een dier

Heeft u letsel opgelopen bij een ongeval door een dier? Soms kan dit verregaande financiële gevolgen hebben. Mogelijk kunt u (tijdelijk) uw beroep niet uitoefenen of loopt u tegen allerlei extra kosten aan. Naast lichamelijke verwondingen, kan een ongeval ook psychische en emotionele schade aanrichten. Denk hierbij aan een angst voor honden na een hondenbeet of vrees om weer in de auto te stappen na een aanrijding.

Risicoaansprakelijkheid

Is het ongeval direct of indirect veroorzaakt door een dier? En bestaat er een aantoonbaar verband tussen het ongeval en het letsel? Dan is de eigenaar van het dier of degene die het dier in zijn bezit heeft meestal aansprakelijk voor de materiële en immateriële letselschade. Dit is dus ook het geval als het dier buiten de wil van de eigenaar handelde. Of wanneer de eigenaar zelfs helemaal niet aanwezig was toen het ongeval plaatsvond.

Drie voorbeelden:

  • Steekt uw kat plotseling de weg over, waardoor een uitwijkende auto een aanrijding veroorzaakt? Dan kunt u aansprakelijk gesteld worden.
  • Laat u de hond van iemand anders uit en bijt deze hond vervolgens een voorbijganger? Dan is de eigenaar van de hond aansprakelijk.
  • Bijt het konijn van uw minderjarige kinderen in de vinger van één van uw buurkinderen, dan bent u verantwoordelijk – ook als u op dat moment op uw werk was.

Eigen energie van het dier

Op basis van artikel 6:179 BW is het mogelijk om de eigenaar aansprakelijk te stellen wanneer het dier ‘in eigen energie’ heeft gehandeld. Dit houdt in dat de schade veroorzaakt moet zijn door een eigen gedraging van het dier, dus niet in opdracht van de eigenaar of bezitter.

Wat als het dier handelt op commando?

Het voornoemde wetsartikel is niet van toepassing als het dier op commando letsel veroorzaakt, bijvoorbeeld wanneer de eigenaar een hond ophitst om iemand aan te vallen of wanneer een ruiter het paard aanstuurt om op een groep mensen af te galopperen. Degene die het dier aanzet tot actie maakt zich dan schuldig aan een onrechtmatige daad. En kan dan ook op die grond aansprakelijk gesteld worden.

Ongeval met een wild dier

Is het ongeval veroorzaakt door een overstekend hert of een ander wild dier? Dan is de kans klein dat u iemand aansprakelijk kunt stellen. Datzelfde geldt voor ongevallen met dieren waarvan de eigenaar onbekend is.

Bij een ongeval met wilde dieren is het, afhankelijk van de specifieke situatie, soms wel mogelijk om de natuur- of gebiedsbeheerder aansprakelijk te stellen. Bijvoorbeeld voor het ontbreken van hekken en wildroosters langs de weg.

De schade verhalen

Als er een aansprakelijke partij is, dan kunt u de geleden schade op diegene verhalen. Hiervoor kunt u het beste een gespecialiseerde letselschadeadvocaat inschakelen. Hij of zij stelt de eigenaar of bezitter van het dier aansprakelijk, inventariseert de schade, verzamelt bewijzen en onderhoudt contact met (de verzekeraar van) de eigenaar van het dier.

Het voordeel van een letselschadeadvocaat ten opzichte van een regulier letselschadebureau is dat een advocaat onderworpen is aan de Advocatenwet en strikte gedragsregels. Hierdoor bent u verzekerd van de strengste kwaliteitswaarborgen.

Hoeveel schadevergoeding krijg ik?

Hoeveel schadevergoeding u krijgt, hangt af van de ernst van het letsel en de extra kosten waar u mee te maken krijgt. Als u zelf risico hebt opgezocht, dan krijgt u slechts een deel van de letselschade vergoed. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer u van een paard bent gevallen tijdens rijlessen bij een manege. De schadevergoeding wordt dan verminderd met een deel eigen schuld.

Letsel Lawyers

Wilt u een schadevergoeding claimen voor letselschade veroorzaakt door een dier? Letsel Lawyers in Eindhoven regelt het graag voor u. Meestal kunnen wij dit kosteloos voor u doen omdat de tegenpartij (of diens WA-verzekeraar) de advocaatkosten moet vergoeden. Onze letselschadeadvocaten Fabian David en Marloes Hulstein hebben gezamenlijk ruim 25 jaar ervaring met letselschadezaken.

Bel ons op 040 – 24 05 900 of vul het contactformulier in voor gratis en vrijblijvend advies over de mogelijkheden en kansen.

Vraag vandaag nog GRATIS advies aan.

We zullen zo spoedig mogelijk telefonisch of via de e-mail contact met u op nemen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *